Zorg

Bezinning na corona crisis – tijd voor een nieuw zorgstelsel

By augustus 4, 2020augustus 5th, 2020No Comments

Peter Langenbach is zowel CEO als CFO van Maasstad Ziekenhuis, een hot-spot ziekenhuis tijdens de  corona crisis.

Hoe bestuur je met in tijden van corona onzekerheid en na zo’n crisis periode?
Het was heel hectisch. Niemand wist wat de coronacrisis zou brengen. Ook op financieel gebied. En het is gek dat je dan als bestuurder moet accepteren dat het ziekenhuis verlies zal draaien en dat je daar niets aan kunt doen. Feitelijk heeft het Maasstad Ziekenhuis 5 miljoen euro extra kosten gehad door de corona crisis en we hebben 40 miljoen euro minder omzet gehad door het vrijspelen van onze capaciteit voor corona. Er is daardoor een negatief resultaat ontstaan als gevolg van corona, waar nu gelukkig sinds vorige week een landelijke regeling voor is. Met daarin zelfs een hardheids-clausule, zodat elk ziekenhuis in Nederland alsnog in gesprek kan gaan als er toch sprake blijkt te zijn van onvoldoende steun. Ik hoop dat de banken dit ook begrijpen. Het Maasstad Ziekenhuis komt dankzij de nieuwe reguliere landelijke regeling uit rond de begroting, dus voor nu is het financiële probleem opgelost. Maar er ligt een verouderd verdienmodel aan ten grondslag, waarvan ik vind dat dit veranderd zal moeten worden door de politiek.

Wat waren jouw grootste zorgen tijdens de crisis?
Tijdens de crisis was het alle hens aan dek en daarna kwam er een periode van onzekerheid. Er was gelukkig maatschappelijk applaus voor de zorg, maar ik vroeg me als bestuurder wel af er een bezuinigingsprogramma zou volgen. Dat is voor de raad van bestuur moeilijk uit te leggen aan de medewerkers, want onze medewerkers zijn voor ons de hoogste prioriteit. We zijn elke dag bezig met een prachtig beroep en hebben een belangrijke maatschappelijke bijdrage. Ik heb overigens zelf ook meegelopen op de IC tijdens de crises om mee te helpen en aan den lijve te ondervinden hoe intensief coronazorg is. Ook om aandacht te geven voor onze medewerkers en om de lobby voor een landelijke regeling feitelijk goed te kunnen bekrachtigen. 

In hoeverre is de besluitvorming in de zorg nu nog gecentraliseerd door corona en wat is de verwachting hiervan voor de toekomst?
Op dit moment is er weer decentralisatie na afkondiging van de landelijke regeling. Wanneer een tweede golf komt, kan de centrale besluitvorming weer opgetuigd worden. Feitelijk zijn er nu 1.150 IC bedden in Nederland en dit kan worden opgeschaald tot een bepaalde hoeveelheid bedden. Als er meer nodig is dan dat, dan is er pas weer centrale besluitvorming nodig.

Wat is er nodig om het verdienmodel toekomstbestendig te maken voor de ziekenhuizen?
Het verdienmodel van de ziekenhuizen was eigenlijk al in crisis voordat corona uitbrak. Er is momenteel een zorgstelsel dat achterhaald is, want het kenmerkt zich door een productieprikkel. Heel eenvoudig uitgelegd, meer operaties betekenen meer vergoeding voor een ziekenhuis met de reguliere controle afspraken. Dat is eigenlijk niet meer van deze tijd. De kwaliteit van zorg zou beloond moeten worden. Het verdienmodel zou toekomstbestendig kunnen worden door te focussen op gerichte data analyse, meer zorg op afstand en vooral ook preventieve zorg. Daar zijn we nu al druk mee aan het experimenteren. We willen de technologische voortgang die is gemaakt bestendigen voor zover het de efficiëntie en effectiviteit ten goede komt.

Peter Langenbach CEO/CFO van Maasstad Ziekenhuis