Column

De verplichte PE-activiteit voor ethiek

By augustus 9, 2022augustus 24th, 2022No Comments
ethiek pe-punten

Als registercontroller maakt u dagelijks morele afwegingen, vaak zonder er echt bij na te denken. Maar soms wordt u geconfronteerd met besluiten of activiteiten die tegen de wet of persoonlijke principes ingaan. Hoe gaat u daar als RC mee om? Het lezen van de gedragscode is niet voldoende. Ethiek is immers meer dan de gedragscode. Van controllers wordt verwacht dat ze het vermogen hebben om ethische issues, dilemma’s en integriteitsrisico’s te herkennen en te beheersen. De VRC-gedragscode biedt natuurlijk wel een kader, maar hoe brengt u dit in de praktijk?

Gezien het belang van ethiek in het vakgebied van de registercontroller, moet iedere registercontroller jaarlijks gemiddeld 3 PE-uren besteden aan ethiek. Uit een analyse van PE-registraties en het verslag van het Controle Orgaan Permanente Educatie (COPE) blijkt dat dit niet altijd onderdeel is van de PE-registraties van leden. Tijd voor wat tips!

Hoe kunt u voldoen aan de verplichte PE-punten voor ethiek?

  • Het gaat om een gemiddelde van 3 PE-uren per jaar. U heeft dus ook hier de mogelijkheid om PE-punten 1 jaar terug en 2 jaar vooruit te schuiven bij een tekort of overschot op het gebied van professionele ethiek. Het PE-calculatiesysteem van de VRC maakt dit automatisch zichtbaar.
  • Heeft u een uitgebreide opleiding of cursus gedaan waar ethische onderwerpen een onderdeel van waren? Registreer de ethiekpunten dan apart van de rest van de cursus. Zo is de ethiekactiviteit als zodanig zichtbaar.
  • Er zijn veel verschillende activiteiten beschikbaar die vallen onder het onderwerp ethiek. Naast cursussen zijn er veel bijeenkomsten, boeken en webinars over dit onderwerp. Twijfelt u of u iets als ethiekpunten kunt registreren? In ‘Mijn VRC‘ vindt u onder het kopje ‘Relevante informatie’ een voorbeeldlijst die u kunt gebruiken als inspiratie.
  • Maak gebruik van de leermogelijkheden die de VRC biedt op het gebied van ethiek. Met het gratis webinar ‘Ethiek rondom gebruik van data en algoritmes in de organisatie’ voldoet u direct aan de verplichte ethiekuren. Ook de online basiscursus professionele ethiek is gratis voor leden en is 3 PE-punten waard. De Vrij-Mi-Knows staan regelmatig in het teken van ethiekonderwerpen. In het najaar van 2022 worden weer een aantal VRC Code Challenges georganiseerd, in samenwerking met de EMFC-universiteiten. Tijdens deze bijeenkomsten kunt u met andere registercontrollers ethische dilemma’s bespreken. Houd hiervoor de nieuwsbrief en website in de gaten, want deze bijeenkomsten zijn altijd snel volgeboekt.
  • De VRC Finance Academy heeft een breed aanbod aan cursussen op het gebied van ethiek. Deze cursussen sluiten perfect aan op de behoefte van de registercontroller en zijn voor leden scherp geprijsd. Kijk eens op de website voor het totale cursusaanbod. Met de meeste ethiekcursussen voldoe je direct voor 2 jaar aan de ethiekverplichting.
  • Loopt u tegen een dilemma aan waar u zelf niet uitkomt? De VRC-vertrouwenspersoon staat voor u klaar. Op de VRC-website kunt u de VRC-vertrouwenspersoon bereiken via een contactformulier. Direct, zonder tussenkomst van de VRC.
  • Plan periodiek een moment waarop u alle PE-punten registreert en ga dan ook na of u voldoet aan de jaarlijkse ethiekverplichting. Is dit niet het geval, plan dan een activiteit in.

Met deze tips lukt het vast om te voldoen aan de ethiekverplichting. Heeft u nog vragen of loopt u ergens tegenaan? Wij staan altijd klaar om u verder te helpen. Mail dan naar vrc@vrc.nl.