Cursus: Ethiek en Internationale Cultuurverschillen

In het kort

Nederlandse financials opereren steeds vaker in een internationale context. Daar hebben zij al snel te maken met de moraal van andere culturen. Ze zijn niet onvoorbereid, zij hebben enige ervaring en ze kennen de gedragscode van hun beroep. Ze hebben ook hun eigen ideeën over moreel verantwoord handelen en hebben die soms ook in intervisies besproken. Toch kan het ethisch zeer verrassend zijn opeens te werken in een volstrekt ander culturele context. Of dit nu in Afrika, Azië of Zuid-Amerika is. Of relatief dichterbij in Australië, Noord-Amerika, of ‘gewoon’ in Europa is..

In deze workshop verkennen we wat er voor financials across cultures allemaal moreel speelt. Tussen welke morele waarden en normen treden spanningen op? Hoe verschillen de morele perspectieven per cultuur? Wat betekent verantwoordelijkheid en professioneel handelen in deze context? Dat kan ook persoonlijk worden en dus staat vertrouwelijkheid voorop. De deelnemers committeren zich aan de afspraken: Een ieder komt aan bod en Alles wat wordt besproken, blijft onder ons!

Werkvormen

Naast voorbeeldcases werken we met de praktijken van de deelnemers zelf. Die praktijken schrijf je vooraf op aan de hand van een speciaal format voor cultuurcases. We verhelderen die praktijken op de dag zelf met in ieder geval de  kennis van ethiek en cultuurverschillen uit het inleidend college. We ronden af met gezamenlijk gewonnen inzichten voor financials across cultures.

Na afloop van deze training

  • Is je morele sensitiviteit in je beroepsuitoefening versterkt
  • Ben je bewuster van de morele waarden en normen in culturele contexten
  • Ben je bewuster van je eigen morele waarden en normen in je professie
  • Ben je beter in staat cultuurverschillen mee te wegen in je morele besluiten

Voor wie
Je bent Business of Corporate Controller, Manager Finance & Control, financieel directeur / CFO of manager op het gebied van Risk, Governance & Compliance.

Docent
Dr. Rob van Es is als consultant cultuur, ethiek en politiek werkzaam bij publieke als niet-publieke organisaties. Hij heeft meerdere boeken geschreven over ethiek in en tussen organisaties en was drie jaar lid van de Commissie Handhaving en Ethiek van de VRC.

Praktisch
De cursus zal fysiek worden verzorgd. Lunch is inbegrepen. Parkeren gratis (via uitrijkaart)

PE-punten: 8

Kosten:
Leden: € 595,-
Niet leden: € 695,-

Waar en Wanneer?

Datum:
23 juni 2022

Tijd:
09:00 – 17:00

Locatie:
Van der Valk Hotel Breukelen

PE-Punten: 8

Bekijk cursus