Cursus

Cost Accounting / ABC voor verzekeraars (loc: Ams)

Het opzetten van een goed en transparant kostprijssysteem is voor verzekeraars geen dagelijkse kost. Voor de interne bedrijfsvoering wordt immers niet vaak gebruik gemaakt van kostprijzen. In vergelijking met bijvoorbeeld andere sectoren, sturen financiële instellingen eerder op capaciteit dan op marge. De toezichthouder vraagt echter steeds vaker inzicht in de berekening van specifieke kostprijzen.

Deze cursus gaat over cost accounting, specifiek voor de verzekeringsbranche. Wat is het doel en de werking van Activity Based Costing (ABC)-modellen? Hoe kijken toezichthouders naar kostprijsmodellen? Hoe voer je ABC-modellen in?

Leden van de NBA en EICPC betalen eveneens de ledenprijs. U kunt zich aanmelden via de inschrijfknop voor niet-leden en in het formulier vermelden dat u lid bent van de NBA.

Inhoud
  • Ontwikkeling cost accounting in Nederland 1945 - 2019: van financial accounting naar management & cost accounting. Werking van ABC en TDABC;
  • Doel cost accounting voor verzekeraars: customer/product profitability, process control, responsibility accounting;
  • Bedrijfsbrede ABC-modellen voor verzekeraars. Toelichting met twee cases;
  • Eisen van DNB (e.g. vereist onderscheid eerste en doorlopende kosten) en AFM (e.g. wet BGFO III) aan kostprijsmodellen;
  • Aan de slag: hoe reken je kosten en uren toe aan processen, klanten en producten? (casus 45 minuten);
  • Hoe gaat externe accountant om met controle kostprijsmodellen?
  • Overzicht ICT-tooling voor kostprijsberekening;
  • Do’s en don’ts bij invoering ABC bij verzekeraars.
PE-uren
3
Taakgebied
Performance Measurement & Management Control
Data
20 juni 2019
Begin
16:00
Einde
19:30
Locatie
VRC Finance Academy, Burgemeester Stramanweg 105 in Amsterdam
Leden prijs
€ 225 (vrij van btw)
niet Ledenprijs
€ 295 (vrij van btw)

Werkwijze
Tijdens deze cursus worden zowel de theorie als praktijkcasussen besproken. Daarnaast gaat u zelf aan de slag en krijgt u praktische handvatten aangereikt.

Voor wie
Financieel managers, controllers, CFO’s, accountants, actuarissen en internal auditors werkzaam bij verzekeraars. Toezichthouders, bijvoorbeeld werkzaam bij DNB of AFM en controlerend accountants van financiële instellingen.

Docent
Drs. Koen Perik RC begon zijn carrière als financieel trainee bij Unilever. Vervolgens werkte hij voor Ernst & Young Consulting in Utrecht. In 2009 richtte hij samen met zijn collega’s SIS Finance op, vanuit de gedachte dat er plaats was in de markt voor een adviesbureau dat toegevoegde waarde kan leveren en dat vanuit de inhoud opereert. SIS Finance kan organisaties als ABN-AMRO, AFM, ARAG, DELA, ING, MN, ministerie van Financiën, ministerie van Binnenlandse Zaken, NN, Yarden tot haar klanten rekenen.

Koen heeft ruime ervaring in het verbeteren van management- en kostprijsinformatie, zowel in de rol van extern adviseur als van programmamanager. Hij adviseerde onder meer de minister van Financiën over het in 2013 verplicht gestelde kostprijsmodel voor complexe producten van verzekeraars. Zijn advies is integraal overgenomen in de wet. Hij is verbonden aan de Erasmus Universiteit als visiting lecturer cost accounting (postinitiële RC/controllersopleiding).

Praktische informatie
Datum: 20 juni 2019, van 16.00 tot 19.30 uur
PE-uren: 3
Locatie: VRC Finance Academy, Burgemeester Stramanweg 105 in Amsterdam
Bij inschrijving gelden de algemene voorwaarden van de VRC.

Heeft u vragen?
VRC Finance Academy
Drs. Bianca van den Brink
E-mail: financeacademy@vrc.nl
Tel: 020 - 240 11 08

 

Inschrijven
Fout in de captcha!
Er is een fout opgetreden bij het opslaan van uw gegevens (server)
Er is een fout opgetreden bij het opslaan van uw gegevens
Uw gegevens zijn verzonden
Een ogenblik geduld a.u.b. uw aanvraag wordt verwerkt.
Uw gegevens
Uw privé adres
Uw contact gegevens
Uw organisatie
Uw factuurgegevens
Extra