28 mei 2019

Verslag VRC Regio Meeting Maarssen bij Fujitsu

Donderdag 25 april waren ruim 45 VRC leden te gast bij Fujitsu in Maarssen. Thema van deze regio meeting was: ‘De impact van Artificial Intelligence en Quantum computing op de bedrijven in de Smart Machine Age’. Met deze thematiek sloot de bijeenkomst mooi aan bij het VRC jaarcongres over digital (r)evolution.

De Finance Director van Fujitsu Nederland, Peter Bleijenberg RC, vertelde kort over de historie van Fujitsu en haar dienstverleningspakket. Opgericht in 1935, zit het bedrijf inmiddels in meer dan 100 landen, heeft meer dan 155.000 werknemers en had vorig jaar een omzet van bijna € 39 miljard. Sinds 2001 zit Fujitsu in Maarssen en opereert als volwaardig onderdeel van ‘The Japanese global Fujitsu’.

Pascal Huijbers, de Chief Technology Officer Western Europe & CTO Financial Services EMEIA, nam ons vervolgens mee in de wereld van Artificial Intelligence (AI) en Quantum Computing. Voor de gemiddelde controller bepaald geen eenvoudige kost , maar het werd op praktische wijze uiteengezet. Na de agrarische, industriële en informatie revolutie, zijn we volgens Pascal aanbeland in het zogenaamde Smart Machine-tijdperk. Dominant daarin is de opkomst van AI. Componenten van AI worden volwassener doordat meer computerpower beschikbaar is en meer digitale data. Aan de hand van de Turing Test ging hij in op de vraag “Hoe slim is AI eigenlijk?” Door automatische spraakherkenning en vertaling kan de computer vragen beantwoorden zonder dat een mens er aan te pas komt. Maar wil de eindklant wel zo communiceren? Door AI kun je sociale profielen van mensen zomaar raadplegen, maar dit roept wel allerlei ethische vragen op.

Explainable AI
Met AI kun je voorspellen, analyseren, ontdekken, detecteren en vinden. Anderzijds blijft het black box technologie. Algoritmes kunnen door machine- en deep learning een eigen leven gaan leiden, waardoor de mens zijn grip erop verliest en niet meer begrijpt hoe de computer tot beslissingen resp. adviezen komt. Fujitsu kiest daarom voor explainable AI. Binnen banken en verzekeringen zijn er legio toepassingsmogelijkheden voor AI. Denk bijvoorbeeld aan anti-witwasscreening, geautomatiseerde kredietbeslissingen, virtuele assistant- en self-service, intelligente authenticatie, chatbots voor claims, etc. Naar verwachting zullen vier van de tien banen vervagen door AI. Dit heeft ook grote sociale gevolgen voor de inrichting van de maatschappij en stelt de politiek voor grote vragen.

Annealing
Vervolgens gaat Pascal in op de toepassing van quantum fysica, dat leidt tot quantum computing. Door gebruik te maken van halfgeleider technologie kunnen razendsnel combinaties van problemen worden opgelost. Het gaat niet langer om binaire getallen 0 of 1, maar een waarschijnlijkheid ergens tussen 0 en 1, met oneindig veel tussenposities. Quantum + BIT = Qubit.

Het gaat niet langer om trial & error, maar annealing: het schudden van allerlei combinaties om zo tot oplossing van complexe problemen te komen. Voorbeeld is het uitrekenen van optimale verkeersroutes. Juist door de ongekende mogelijkheden van AI moeten bedrijven weer werken aan vertrouwen in data en technologie, verzekeren aan de stakeholders dat ze prudent omgaan met data en vertrouwen winnen hoe zij omgaan met AI in hun business proposities.

Tot slot was er een geanimeerde borrel en uitleg van de dienstverleningsconcepten van Fujitsu in ‘The Bridge’, waar vier excellence centers samenkomen (Analytics, Block chain, AI en Robotic Process Automation). Onder andere een simulatie van een data model van verkeersstromen in de stad Barcelona. Kortom een veelheid van indrukken, dankzij de inkijk in de business van Fujitsu.

drs Martin Bogaard RC

Zoek een RC