RC worden

De financiële businesspartner in de organisatie
De Registercontroller is de financiële spil in een organisatie. Een functie die veel verder gaat dan volledige en juiste informatievoorziening. In de rol van adviseur, van manager en soms ook van het bedrijfseconomisch geweten wordt de RC steeds meer de business partner voor het management. Centraal in de functie van de moderne controller staat de verbinding tussen de cijfers aan de ene kant en het beleid, de verantwoording en de uitvoering ervan aan de andere kant. Niet voor niets kiezen steeds meer financiële professionals voor de opleiding tot Registercontroller (RC), de Executive Master of Finance and Control (EMFC)-opleiding.

Helen deed de EMFC opleiding en won zelfs de scriptieprijs! Bekijk haar ervaring:

Vanuit een financieel-economische discipline is de RC meestal lid van de directie of het managementteam, bijvoorbeeld als CFO of Financieel Directeur. De kerntaken bevinden zich op strategische, bestuurlijke en operationele gebieden:

  • Strategiebepaling en scenarioanalyses
  • Planning- & control cycli
  • Financieel management en verslaglegging
  • Performance management
  • Financiële analyse van de bedrijfsvoering
  • Projectcalculaties en "evaluaties
  • Fiscale en juridische zaken

Vakkennis en een sterke persoonlijkheid
Tegenwoordig gaat ondernemen niet alleen meer over cijfers, winst en inzicht. Het gaat ook over verantwoordelijkheid, ethiek en een visie op duurzaam ondernemen. Cruciaal voor Registercontrollers is daarom de ambitie om vakkennis te combineren met zijn persoonlijke ontwikkeling. Het gaat om evenwicht tussen het vergroten van zijn vakkennis en het zich verder ontwikkelen als individu. Een sterke persoonlijkheid is immers een vereiste wil hij als RC de kerntaken uitvoeren en mee groeien in de ontwikkeling van de financiële functie.

Dienstmerk Registercontroller (RC)
Alle afgestudeerden aan de EMFC opleidingen kunnen zich inschrijven in het register van de VRC. Dit is de voorwaarde om de dienstmerken Registercontroller en RC te mogen gebruiken. Leden van de VRC hebben rechten, maar ook een aantal plichten. Zo garanderen de gedragscode voor Registercontrollers en de verplichting tot permanente educatie de kwaliteit van de RC.

Erkende opleiders/Universiteiten

Ben je universitair afgestudeerd en heb je enkele jaren ervaring? Volg dan de opleiding tot Registercontroller (RC).

RC Top 50 en Top 20

Jaarlijks brengt de VRC de RC Top-50 en de RC Top-20, voor RC’s werkzaam in de not-for-profitsector, uit. De lijsten zijn vooral bedoeld om te laten zien op welke posities Registercontrollers terecht kunnen komen.

VRC Scriptieprijs

Alle EMFC-opleidingen sturen een scriptie in die naar hun mening de beste is van het jaar. De winnaar krijgt een geldbedrag van € 2.500,- en een oorkonde.

Inspirerende RC’s

Registercontrollers en hun persoonlijke verhaal over de waarde van het RC-dienstmerk voor carrière en loopbaan.

Zoek een RC