Melchior de Bruijne

Melchior de Bruijne is Director Finance & Mid Office van FMO (de Nederlandse ontwikkelingsbank)

Eerder: werkte hij als controller bij KAS BANK.

RC-opleiding: Nyenrode (2001).

Leukste aan het vak: dat je een totaaloverzicht van de organisatie hebt.

Minst leuke: de vakontwikkelingen lopen soms achter de markt aan.

Hobby's: golf, tennis, hardlopen.

Hoe onderscheidt FMO zich van een traditionele bank?
"FMO investeert in private bedrijven in ontwikkelingslanden in Afrika en Azië, zoals lokale banken en energiebedrijven. We hebben een portefeuille van ruim zes miljard euro. In vergelijking met reguliere banken zijn wij bereid meer kredietrisico's te nemen en in staat op langere termijn te financieren. Wij zijn niet alleen winstgestuurd. Onze doelstellingen richten zich ook nadrukkelijk op het creëren van duurzame groei en ontwikkelingsimpact, bijvoorbeeld het stimuleren van werkgelegenheid in een regio of land. In alles wat we doen, zoeken we naar een combinatie van impact en een gezonde financiële return. Daarmee boeken we uitstekende resultaten. We zijn een innovatieve, toekomstgerichte én gezonde bank. We hebben een staatsgarantie, een triple-A-rating van Fitch Ratings en AA+-rating van Standards & Poors, en kunnen elk jaar weer mooie cijfers laten zien. Zelfs in de crisisjaren."

Risico nemen, dat is anno 2014 niet gebruikelijk in de bankenwereld.
"Inderdaad. Maar "risk appetite' betekent in ons geval zeker niet dat we roekeloos te werk gaan. FMO beoordeelt zowel het risico als het verwachte rendement heel zorgvuldig. Daarbij speelt onze marktkennis een belangrijke rol. Onze medewerkers hebben een uitgebreid netwerk in alle landen waar wij zakendoen. Zij doen investeringsvoorstellen op basis van hun kennis van de lokale situatie. Hier doen onze kredietanalisten assessments op. Op basis daarvan neemt het investeringscomité een besluit. En als een project eenmaal gestart is, volgen wij dit op de voet. We dekken zoveel mogelijk alle valuta-, rente- en liquiditeitsrisico's af. Het enige waarop we echt risico willen lopen, is het kredietrisico."

Valt FMO onder de wet- en regelgeving voor banken?
"Ja, wij hebben een banklicentie, dus moeten voldoen aan de strikte wet- en regelgeving voor banken. Daar wordt in de sector veel over geklaagd, maar ik vind het niet zo'n probleem. Het hoort erbij en het geeft ons ook handvatten om nog beter "in control' te zijn."

Wat is jouw rol bij FMO?
"Ik ben verantwoordelijk voor financial accounting, controlling en tax. Ik rapporteer aan de management board en heb 50 mensen in mijn team. Sinds begin 2014 valt ook het operationeel accountmanagement onder mijn verantwoordelijkheid. In die rol onderhoud ik met mijn team bijvoorbeeld ook de administratieve contacten met onze participanten, dat zijn ook steeds vaker commerciële banken. FMO werkt veel in syndicaten met meerdere participanten, zo spreiden we het risico en kunnen we meer geld mobiliseren. Wij zorgen voor de administratie, coördinatie en communicatie. Deze nieuwe rol vind ik heel leuk, zo houd ik aansluiting met de business."

Bezoek je weleens projecten in Afrika of Azië?
"Vorig jaar ben ik in een bananenverwerkingsbedrijf in Ecuador geweest. Wij financierden een aantal banken in Ecuador. Toen deze failliet gingen, verwierven wij de bananenverwerker uit de boedel. Wij hebben de overige aandeelhouders uitgekocht en het bedrijf geheel geherstructureerd. Daarmee hebben we de continuïteit gewaarborgd en mogelijkheden voor groei gecreëerd. Dat was belangrijk, want het bedrijf heeft 300 medewerkers. Wij hebben een goede strategische koper gevonden en een winstgevende deal gedaan. Ik heb een bijdrage gedaan aan de due diligence. Dat was een geweldige ervaring. Ik heb in Ecuador aan den lijve ondervonden hoe financieel resultaat én lokale impact hand in hand kunnen gaan."

Hoe ben je als manager?
"Ik ben gedreven en resultaatgericht, en vind het leuk om met de professionals om mij heen mooie resultaten te boeken. In mijn ontwikkeling ben ik nu de shift aan het maken van people manager naar leadership. Dan gaat het meer om inspiratie, innovatie en het mobiliseren van teams. Verder vind ik het belangrijk dat de basis op orde blijft. Ik loop niet weg voor inhoudelijke zaken als IFRS."

Wat is voor jou de waarde van de RC-opleiding?
"Ik vind het heel inspirerend om snel te kunnen inspelen op veranderingen in de markt en andere omstandigheden. Dat lukt FMO goed doordat wij onze bedrijfsvoering "smooth' ingericht hebben. Ook werken we veel met scenarioplanning, dus we zijn goed voorbereid op veranderingen. De komende tijd gaan we meer sturen op niet-financiële indicatoren. Daarbij is het nog belangrijker dat onze internal en external controls goed op orde zijn, want wij willen niet inleveren op betrouwbaarheid van de cijfers. Ik ervaar dat de expertise die ik heb opgedaan in de RC-opleiding hierbij goed van pas komt. Met name door de combinatie van management accounting en strategie."

Kun je je voorstellen dat je ook eens in een andere sector zou werken?
"Ik werk hier met veel plezier, maar besef dat er ook andere mooie bedrijven zijn. Ik ben nu 39; nog jong genoeg om stappen te zetten. Het lijkt me een mooie uitdaging om een bedrijf beter te maken, van "good' naar "great'. De financiële sector vind ik boeiend. Vooral door de complexiteit van het product en de professionaliteit. De maatschappelijke verantwoordelijkheid die bij FMO een business driver is, vind je ook steeds meer terug bij corporates. Bijvoorbeeld Unilever en Heineken gaan daar heel goed mee om. Maatschappelijke verantwoordelijkheid komt steeds meer uit de softe hoek. Dat is een goede ontwikkeling. In het verleden werd er vooral veel over gesproken, maar was het te vrijblijvend. Inmiddels zien bedrijven steeds meer in dat het pas echt gaat werken als je het koppelt aan duidelijke doelstellingen en bij voorkeur ook aan de business. Het gaat vervolgens om implementeren, resultaten boeken en daarop afgerekend worden."

Ben je nog steeds blij dat je de financiële richting hebt gekozen?
"Ja, de opleiding sprak me direct al aan en nog steeds vind ik het een prachtig vak. Ik zoek de aansluiting met vakgenoten, onder meer via het VRC-congres. Dat geeft altijd een goed beeld van waar we staan als RC's en er is altijd veel ruimte om mensen te ontmoeten. Ook bezocht ik in 2013de CFO-cyclusbijeenkomsten. Dat waren altijd leuke, interessante avonden. Je krijgt een goede inhoudelijke presentatie en daarna is er ruimte voor discussie met de spreker. Tijdens het diner praat je met je vakgenoten nog wat verder over het onderwerp en andere ontwikkelingen in het vak. Dat verbreedt je horizon, want er zijn mensen uit allerlei sectoren en met diverse functies. Als financials moeten wij goed naar buiten kijken en daar dragen de CFO-cyclusbijeenkomsten aan bij. En verder zijn het gewoon gezellige avonden waar veel gelachen wordt. Daar is ook niets mis mee, toch?"

Blogger
Melchior de Bruijne
Zoek een RC