Nieuws

Registercontrollers en de derdenverklaring van NOW 1.0

By november 5, 2020No Comments

Het is alweer een tijd geleden dat de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) in het leven is geroepen. Bedrijven hebben met deze noodmaatregel subsidie gekregen om omzetverlies tijdens de coronacrisis te compenseren.

Deze subsidie kon worden aangevraagd via het UWV. Kleine en grote bedrijven konden deze aanvraag doen. Bedrijven moeten na afloop van de periode van NOW 1.0, 2.0 en 3.0 een definitieve opgave doen van het omzet verlies, ofwel een vaststellingsverzoek bij het UWV. Deze verklaring dient worden ingediend met mogelijk een accountantsverklaring of een derdenverklaring van een financieel deskundige. De volgende staffel wordt hierbij gehanteerd:

  • Voorschot onder de € 20.000,- en vaststellingsbedrag: geen verklaring nodig;
  • Voorschot tussen € 20.000,- en € 100.000,- en vastellingsbedrag tussen de € 25.000,- en 125.000,-: derdenverklaring van administratiekantoor, belastingadviseur, accountant of brancheorganisatie nodig;
  • Voorschot boven de € 100.000,- en vaststellingsbedrag boven de € 125.000,-:  accountantsverklaring nodig.

Als registercontroller kan je wellicht een rol spelen bij het opstellen van de derdenverklaringen voor de NOW. We willen daarom dat als tip geven aan onze leden om hiermee een bijdrage te leveren in deze ingewikkelde tijden.

Het UWV is voornemens om vanaf 7 oktober a.s. het loket open te stellen voor de vastellingsverzoeken met betrekking tot de NOW 1.0. In deze periode kunnen registercontrollers dus meewerken aan deze derdenverklaringen.